10 Cara Galakkan Anak Bercakap

Tanyalah sesiapa pun yang ada anak, pastinya mereka mahu anak mereka suka bercakap dengan ibu ayahnya. Di bawah ini kami kongsikan tips praktikal yang boleh diusahakan
 image-child-hug-mom-clip-art-1618619
1. Anak bercakap, kita boleh stimulate sepanjang masa.  Sejak dia lahir kita perlu biasakan bercakap dengan dia. Jadi kerja kita setiap hari bercakap sebab anak anak ini perlukan foundation utk bercakap jauh lebih awal dari waktu sepatutnya dia cakap. Waktu pakai baju, tukar pampers, mandi, minum susu, semualah.

 download (2)
2. Kurangkan screen time
Sebaliknya wujudkan perbualan aktif 2 hala antara kita n anak. Ini memang perlu berjuang. Gantikan dengan suatu yang lebih menarik buat dia. Sebab gadget, mengurangkan interaksi 2 hala.

1003274_10151511042393027_1338326158_n

3. Banyakkan buat projek/ aktiviti dengan anak. Kalau umur 1 tahun tu, dah boleh buat experimen dah. Haaa, sbb bila kita buat projek, ini akan galakkan semangat ingin tahu mereka dan galakkan mereka rasa nak communicate kerana mahu suarakan pendapat dan lain lain.
.
4. Terlibat sama main role play:
Main masak, jual jual, apa apalah. Tetapi kita ambil watak semasa main. Pelbagaikan suara n intonasi . Skali skala buat kelakar

3446

.
5. Libatkan mereka dangan aktiviti harian.
.
Contoh kacau telur, sapu butter di roti, masukkan baju dalam mesin basuh, sidai, sapu sampah , siram pokok, lipat baju. Semasa buat semua ni, kita bercakap dengan mereka, minta idea mereka, again, pelbagaikan intonasi dan wujudkan keseronokan masa buat. Kira cakap tak berhenti dgn mereka lah. Anak anak jadi rasa keperluan dan keseronokan communicate tu.
.

349

..
6. Bina suasana yang ransang mereka bercakap.
Permainan permainan yang mereka ada, kita main sama sama,bagi idea,tanya mereka,bukan cakap sepatah dua, tapi wujudkan semangat masa cakap dengan mereka.
.
.
7. Ulangan.
.
Perkataan perkataan harian, kita boleh mulakan ulang banyak kali. Mama, abah, mandi , makan, tidur, doa,solat. Jadi mereka nampak perbuatan dan sebutan tu serentak dan berulang kali.
.

968195378-Parents-Quotes-Children-Thoughts-Relationships-Suvichar-Love-Sayings-Pictures-300x247

.
8. Ubah habit ibu ayah dari banyak bergadget.
Ini terpaksa saya tulis. Demi anak anak kita. Bila kita seronok dengan komunikasi di alam maya, kita tak dapat wujudkan masa dan cinta untuk banyak cakap dgn anak kita. Itulah pengorbanan. Demi masa depan mereka.

.

images (8)

..
9. Habis, kalau kami memang orangnya jenis tak banyak cakap? Takpa, demi anak kita, kita banyakkan lah cakap..
.

reading

10. Berjuang untuk gunakan bahasa yang baik.
Bukan marah, herdik, menghina, mencaci, mengeluh. Semua ini lebih mudah bila kita tenang dan sabar. Apabila kita mewujudkan komunikasi yang tenang dan seronok, anak merasa berkomunikasi dan menceritakan sesuatu adalah amat rapat dengan emosi positif. Ia menggalakkan mereka mahu dan mahu berkongsi kegembiraan bersama orang yang mereka percaya. Iya benar, ia bukan tiba-tiba tapi perlu latihan minda dan jiwa dari ilmu yang betul
.
11. RUTIN
.
Jadikan semua di atas sebagai RUTIN.Ya benar, ia bukan tiba-tiba tapi perlu latihan minda dan jiwa dari ilmu yang betul

 .

Ops, jangan berhenti di sini. Ada sesuatu yang lebih besar saya nak kongsikan 

Untuk menjayakan tips di atas, kita memerlukan SKILL tambahan berkomunikasi dengan pasangan. Pasangan anda, insan berlainan jantina yang di anugerahkan kelebihan berbeza dengan anda. Cara berkomunikasi dengan mereka juga ada seninya. Seni ini penting, kerana amanah anak-anak yang kita pikul, perlukan kita berkomunikasi demi mencapai satu tujuan.

Itu sahaja dari saya setakat ini. Selamat mencuba!

Bagaimanakah informasi artikel ini membantu anda? Tinggalkan komen di ruangan komen dibawah!

Recommended Articles

1 Comment

  1. Alhamdulillah. Terasa seronok pulak nak buat aktiviti bercerita dengan anak2. Perkongsian yang sangat menarik. Moga lebih sabar dan tenang In Shaa Allah ?

Bagaimanakah artikel ini membantu anda?