Cara Ini Bantu Anak FOKUS Apabila MEMBACA

Antara rungutan ibu bapa yang sering dilontarkan adalah bila ajak membaca, anak lari, anak sangat tak fokus, anak give up, anak tak enjoy. Seterusnya ibu bapa pula TERmarah dan frust dangan respon anak. Akhirnya anaklah yang bersalah, anaklah yang malas, anaklah yang dilabel kuat main.
.
Ibu ayah yang saya hormati. Saya juga melalui fasa ini. Di Naluri juga kami sering mendapat cerita ini . Ya benar memang kami tidak fokus membaca terus. Ibu ayah, step step ini perlu di pecahkan kecil-kecil. Lain anak lain levelnya.

Step paling PENTING bagi kami ialah MINAT. Minat akan mempengaruhi fokus anak, motivasi anak, memudahkan anak faham. Proses ini memakan masa dan perlukan teknik yang sesuai.
.
FAHAMi bahawa minat hadir dengan kasih sayang, senyuman, kreativiti, kepelbagaian, contoh, semangat ingin tahu yang tinggi dan suasana yang menyeronokkan. SABAR dan lalui proses ini dengan ilmu. Setakat ini, mari Kita review, sudahkah kita buat perkara di atas? Ini penting kerana ia pre requisite untuk step step lain yang kita nak Cuba.
.
Apa yang mematikan minat? Sebenarnya saya tak perlu listkan sebab secara logiknya, ramai sudah tahu. Tapi izinkan saya tetap highlight satu perkara ini. Iaitu KEMESRAAN kita dengan anak. Biasakan kita bercerita dengan anak dan bertukar pandangan dengan anak. Tentang kisah kita masa kecil, tentang apa apa yang anak rasa senang nak dengar.

Ini penting, sebab, kita mungkin biasa berbicara, tetapi bicara kita mungkin sekadar arahan. Pernah anda rasa malas nak dengar orang suruh sesuatu bila dia paksa dan marah? Pernah anda rasa sangat senang nak borak dengan seseorang bila dia bagi tips? Faktor MESRA dengan anak ini mendorong anak senang nak dengar dan nak ikut buat apa yang kita ajak.
.
Ok. Sudah jelas konsepnya di atas, saya sharekan salah satu teknik yang sangat banyak research keberkesanannya adalah dialogic reading.
.
Dialogic Reading
Dialogic reading ialah aktiviti ibu ayah atau guru bacakan cerita pada anak smbil berinteraksi dengan mereka. Ia bukan sehala. Ia tidak pasif. Ia interaktif.

Kehebatan aktiviti ini ialah pada interaksi dua hala, dan hubungan yang kita bina. Ia lain kalau kita baca buku dan bagi soalan dengan ayat skema. Gaya pertanyaan kita dan diskusi menjadi santai dan memudahkan anak.

Raikan pertanyaan pertanyaan dan pendapat anak. Walaupun satu mukasurat sahaja berjaya pada hari itu, tidak mengapa as long as kita dapat diskusikan satu muka surat tu dengan baik.

Dialogic reading sebenarnya lebih fokus kepada Mak Ayah atau cikgu yg bacakan pada anak. Walaupun sehingga anak sudah pandai membaca.

Satu lagi kebaikan besar dialogic reading ialah meransang perkembangan bahasa anak. Aktiviti ini sangat membantu anak mendapat memahami bahasa melalui cerita dalam konteksnya. Ramai antara kita terus minta anak membaca tetapi mer3ka tak faham konteksnya. Sekadar baca .

Masalah dan cadangan melaluinya. Tidak dinafikan, dalam menjayakan usaha ini, pastu ada cabaran dan masalah dipertengahan. Jangan give up. Ini beberapa yang saya pernah buat:
.
Bila anak lari, tak nak kita bacakan. Fokus hanya untuk tarik minat sahaja. Jangan fokus pada membaca. Fokus dahulu pada tarik minat dengan gambar gambar pada buku.

Buat cerita sendiri pun tak apa berdasarkan gambar sahaja. Wujudkan keseronokan dahulu. Main teka teki dengan gambar. Tengok pada karya seni gambar.

Pelbagaikan cara bercerita untuk wujudkan kehangatan. Anak baring atas lengan kita. Anak baca atas riba kita. Esok baca di kerusi di luar rumah pula. Suasana nyaman dan berbeza membantu mewujudkan keseronokan.\Kalau anak buat cerita sendiri, raikan asalkan kita boleh kaitkan dengan cerita awal di buku. Bila di buat cerita sendiri dia pandai berimaginasi. Raikan dan kita jadi fasilitator mereka.

Bila kita bercerita, anak buat hal lain dan bercakap-cakap dengan orang lajn? Iya memang perlukan kesabaran dan kreativiti. Boleh bawa jauh sikit dari gangguan lain seperti gajet dan tv. Boleh juga bawa satu org anak dahulu untuk dapat special time dengan kita. Ini juga membantu dia seronok dan fokus.

Bila anak berebut dan jerit ? Anak memang sukakan perhatian. Bila dapat baca ramai ramai. Ia satu bonus. Tapi jika keadaan kurang sesuai , boleh wujudkan 1 orang anak, 1 special time. Boleh bincang untuk take turn. Atau ibu ayah sendiri boleh pilih ikut kesesuaian mood anak.

Kadang kala, boleh bahagi tugas. Kakak nak baca dengan siapa? Ok kalau nak baca dengan ayah, sorang lagi akan special time dengan mama. Esok tukar giliran pula.

Aktiviti Ini memang agak jarang di buat dalam masyarakat kita . Kerana kita lebih tekankan minta anak baca buku sebelum biasakan mereka jatuh cinta dengar cerita dari kita.

Tetapi kitalah agent yang merubahnya . Kita mulakan dengan anak anak kita, anak anak ahli keluarga besar, anak murid dan anak anak rakan taulan dalam lingkungan pengaruh kita.

p/s: Ada lagi cara yang kita boleh buat untuk bantu anak fokus dan saya lihat ini pada anak saya dan di Naluri Centres. Saya tulis dalam artikel lain ya. Klik follow & see first

Baca juga artikel lain mengenai membaca:

10 Tips Anak Suka Membaca: http://bit.ly/tipssukamembaca

Bantu 5 Perkara ini Sebelum Ajar Anak Membaca: http://bit.ly/5perkarapenting

Peranan Sorting Out Activities Terhadap Membaca: http://bit.ly/sortingactivity

Jom buat harini juga

Recommended Articles

Bagaimanakah artikel ini membantu anda?