9 Cara Memupuk Kerjasama Anak

Seringkali ibu ayah kebuntuan, tentang apakah cara yang berkesan untuk memupuk sikap kerjasama antara anak-anak.

526826_10151350053298027_1682456712_n

Anak yang saling mengamalkan sikap saling bekerjasama, dilihat lebih harmoni, menyeronokkan dan lebih tenang. Ini secara tidak langsung membantu produktiviti ahli keluarga. Anak tidak mengikut arahan, seringkali mereka yang dipersalahkan. Soalannya benarkan mereka yang bersalah? Atau teknik kita yang perlu kita yang perlu diperhalusi? Apakah cara yang boleh kita biasakan untuk memupuk nilai kerjasama dengan adik beradik? Boleh jadi, apabila kita membekalkan anak dengan kebiasaan dan teknik yang betul, anak boleh bekerjasama dengan adik-beradik.

Jangan terus mengalah untuk memupuk semangat kerjasama ini. Ada kalanya ia memerlukan kita yang menyusun strategi. Strategi kita, tak semestinya sama. Ia percubaan dan percubaan dari kita, membentuk kebiasaan. 

KEBIASAAN kita inilah yang sangat mempengaruhi persepsi anak kita dan bagaimana mereka bertindakbalas.  Membentuk kebiasaan, bukan sekali dua, ia percubaan untuk konsisten dengan usaha ini. Sama-sama kita hayati

 

fee08af8-6683-4fd5-a61b-37e2ba6d2ca4

1. Susana yang seronok

Dalam memancing perasaan mereka untuk membuat sesuatu, adalah penting untuk kita pastikan suasana yang baik yang mampu menggalakkan anak mengikuti aktiviti atau membuat sesuatu yang kita hasratkan. Suasana boleh mempengaruhi perasaan anak dan kita sendiri. Suasana yang baik mampu membantu anak memahami apa  yang kita tuturkan . Ia meransang sikap ingin tahu, sikap senang mencuba, sikap senang membantu. Elakkan daripada memberi pelbagai permintaan disaat suasana yang menyebabkan emosi anak tidak stabil

 

download

2. Tenang

Pastikan anda juga tenang. Mampukah anda dalam keadaan sangat penat bercampur marah, mampu mengawal kata-kata semasa bertutur dengan anak? Di sat ini, anak mungkin berasa berat untuk memberi kerjasama kerana mereka sendiri tidak selesa dan rasa ingin menolak. Apabila kita tenang, kita lebih mudah menyusun kata-kata dan lebih mudah merancang. Usahakan ketenangan ini akan lebih mudah dengan melatih diri banyak berfikiran positif.

 

 

2. Fun intonationhappy

Mengajak sesuatu, boleh saja diubah kepada sesuatu ajakan santai berbanding satu arahan. Bayangkan bagaimana perasaan anda sekiranya bertalu-talu mendapat ayat arahan dari bos anda? Adakah anda gembira? Anak juga begitu. Anda boleh ubah kepada ayat yang lebih santai, dengan olah intonasi, tambah perkataan jom.

 

                                                                                                                               

   4. Arahan jadi ajakan 8369fe88-6ee3-4d09-b9c7-5c04640ee63e

Bayangkan situasi ini.  Anda mengajak anak berlumba melipat baju, bermain role play operasi “Ninja Helper” mengemas rumah, main sidai-sidai baju sambil berborak santai, main tolak-tolak bakul sambil kitup baju-baju kotor, dan antara yang anda patut cuba ialah membersihkan halaman rumah di luar dan mereka terus mandi!.

 

 

 5. Jelaskan apa yang anda nampak atau apa masalahnya.

Fokus kepada masalah yang timbul. Ia lebih mudah untuk anak faham apa masalahnya yang sebenar. Sukar untuk anak melihat apa yang perlu mereka lakukan sekiranya kita menyalahkan perangai atau personaliti mereka.

Apabila kita menyatakan kepada mereka apa masalahnya, ia akan membantu mereka memikirkan apa yang perlu dilakukan. Jika menyerang personaliti, ia akan membantutkan fikiran mereka dan menambahkan kesedihan.

Contoh:

Daripada: Ahmad, Kamu ni memang keras kepala. Nak tunggu rumah banjir baru berhenti main air?
Gantikan kepada: Air sudah hampir melimpah keluar, Ahmad.

 
6. Beri informasi
Berikan informasi adalah jauh lebih mudah dari memberi hukuman melulu. Ini juga akan memudahkan mereka mendapatkan idea menyelesaikan masalah. Sekaligus ia membantu menajamkan kemahiran menyelesaikan masalah.
 
Bayangkan jika kita terus menerus menghukum kesalahan tanpa melalui proses ini. Kita sebenarnya membantutkan proses pembelajaran mereka dan menambahkan kebingungan anak.

Apabila kita memberi informasi kepada anak, sebenarnya kita memberi HADIAH bermakna buat KEHIDUPAN mereka. Ia berguna sepanjang kehidupan. Memberi informasi ini amat mudah sekiranya dibandingkan dengan memberi kan kata-kata yang amat menyedihkan anak. Mereka bukan sahaja rasa bersalah, tetapi TERLUKA.  Usaha kita juga menunjukkan kita memberi kepercayaan kepada mereka.
 

 
Contoh 1 

Daripada: Kenapa tak simpan semula susu dalam peti ais ni? Dah banyak kali dah cakap . Tapi tak dengar dengar juga.

Gantikan kepada: Ahmad, susu kalau duduk diluar, akan jadi basi.

 

7. Nyatakan dalam 1 perkataan

Anak-anak tidak suka kepada bebelan yang panjang lebar. Cuba kurangkan sebanyaknya atau hanya 1 perkataan. Banyak situasi membuktikan perkataan yang sedikit, memberi impak yang LEBIH BERMAKNA. Selain dari menjimatkan masa, tenaga.

Contoh:

Daripada: Ha, asyik letak stoking merata-rata. Nanti esok hilang, tak payah pakai pergi sekolah

Kepada: Ahmad, STOKIN ( sambil menunjukkan stoking  Ahmad)

 

8. Jelaskan apa yang anda rasai:

Elakkan daripada memberi serangan kepada tabiat  atau karekter anak. Sebaliknya, fokus kepada bagaimana perasaan kita terhadap isu yang di bawa. Dengan berbuat demikian, kita sebenarnya menunjukkan isi hati kita tanpa kita MELUKAKAN mereka.

Contoh 1:

Daripada: Kan dah kata ! Jangan lari di dapur!

Gantikan kepada: Sayang, di dapur ada banyak barang tajam dan panas. Mama RISAU kalau kena adik adik

 

9. Surat Cinta:

Percayakah anda, kadang kala, menulis nota kepada anak boleh menjadi cara yang sangat efektif?  Ramai anak-anak suka apabila mendapat ‘surat cinta’ daripada kita, tidak kira samada mereka sudah pandai baca atau belum pandai baca.

Anak yang kecil, mereka sangat teruja mendapat sesuati yang bertulis dihantar kepadanya. Dan mereka juga teruja untuk membalasnya. Bagi anak yang lebih meningkat usianya, mereka rasa kita mengambil perhatian untuk mereka kerana usaha kita meluangkan masa untuk ini.

Contoh nota:

Surat Untuk Anak-anak:

Sesi bercerita pada jam 8.30 malam

Semua anak yang berpakaian baju tidur dan gigi bergosok

dijemput

Salam Sayang, Mama dan Abah

 

      Memupuk semangat kerjasama anak, sangat bagus dilatih sejak kecil, kerana ia akan membantu anak untuk bekerjasama dengan rakan taulan semasa mereka di sekolah dan dewasa nanti. Banyak permasalahan besar berkaitan kerjasama, bermula dari masalah yang boleh dibaiki semasa kecil, contohnya memperbaiki cara berinteraksi, bernegosiasi, cara bertoleransi dengan baik. Malah apabila anak pandai bekerjasama, berkomunikasi, ia juga membantu mengurangkan potensi buli dan pergaduhan. 

 

Apabila mereka mudah bekerjasama, dewasa kelak diharapkan mereka lebih mudah menggerakkan pasukan, pupuk kerjasama dikalangan masyarakat setempat, membantu memupuk perpaduan kaum dan ini semuanya menyemai sikap patriotik kepada negara.

Semoga kupasan ini membantu kita semua meraih dan menyuburkan kerjasama dari anak secara berterusan. Apa yang penting adalah kita cuba dahulu dan konsisten. Mudah-mudahan, kebiasaan ini membuahkan hasil LUAR BIASA

 

Recommended Articles

Bagaimanakah artikel ini membantu anda?